Docu serie ‘Google Jannie is 100’
Een serie waarin de, inmiddels 101-jarige, Jannie van Keulen-Van der Zee wordt gevolgd. Met slechts 3% zicht en sommige fysieke beperkingen die de leeftijd met zich meebrengen, is Jannie daarentegen nog heel mobiel. Ze woont zelfstandig en redt zich nog prima, mede dankzij het Smart Home-systeem van Google en Siri op haar telefoon. Maar vooral dankzij haar scherpe geest en ondernemende en avontuurlijke karakter.
Programmamaker André van der Zee, tevens haar achterneef, volgt haar minimaal een jaar lang met de camera en legt haar avonturen en boeiende levensverhalen vast. Zij kennen elkaar goed waardoor alles bespreekbaar is. En dus komen alle levensvragen komen aan bod. Hoe kijkt ze aan tegen het geloof, de dood, de liefde en de wereld van nu? Hoe is het om een eeuw op deze planeet rond te lopen en welke levenslessen wil ze graag overdragen?
De serie ‘Google Jannie is 100’ wordt in 2024 uitgezonden op RTV Oost.
Tijd Genoeg
‘Tijd genoeg’ is een docu-serie over het leven van muzikaal talent Henny Vrienten, acteur/kunstschilder Jeroen Krabbé en actrice/schrijfster Marjan Berk.
Drie bekende Nederlanders met prachtige carrières in de herfst van hun leven, die alle drie thuis zijn in Overijssel. Henny woonde op de Twentse landerijen van het mooie Diepenheim, Jeroen heeft een huis in de bossen van Dalfsen en Marjan woont aan de vaart in Kalenberg, midden in het waterrijke gebied van Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Een co-productie van Beleef! Media en VitamineC Media, in samenwerking met RTV Oost.
Documentaire ‘Ons Riet’
De Kop van Overijssel is al een paar honderd jaar onlosmakelijk verbonden met riet. Het bijzondere ambacht van het riet snijden en de toepassing van het riet zijn cultuurhistorisch erfgoed. De riet-gedekte boerderijen hebben het landschap van Overijssel een eigen kenmerkend karakter gegeven. En dat verhaal, dat moet verteld worden dachten Overijsselacademie en producent André van der Zee.
In de documentaire ‘Ons Riet’ laten o.a. rietsnijders Stefan Lok en Wout van de Belt zien hoe de werkwijze van het snijden, bewerken en vervoeren van het riet veranderde. Van riet snijden met de hand tot steeds modernere en meer duurzame methodes. Ook het rietdekken is een vak apart. De documentaire neemt je mee langs de mooiste riet-gedekte boerderijen en laat je kennis maken met vaktermen als uilenluiken, nokvorsten en toefjes.
‘Ons Riet’ is gemaakt door producent en presentator André van der Zee met zijn bedrijf Beleef! Media in opdracht van de Overijsselacademie. De documentaire is uitgezonden op RTV Oost en Omroep MAX/NPO2.
Het Groene Oosten
De tv-serie Het Groene Oosten bewijst dat wij slimmer om kunnen gaan met energie. In de serie worden milieuvraagstukken, door middel van logisch denken en de juiste technologie, omgezet in duurzame oplossingen. Met ludieke en spectaculaire onderwerpen, waarbij legertanks, geweren en raceauto’s niet worden geschuwd, laat André van der Zee zien dat duurzaam leven niet suf is maar juist heel leuk en logisch.
De Fietsclub
Programmamaker André van der Zee gaat in elke aflevering met een fietsclub op pad, waarbij zij ‘hun mooiste stukje Overijssel’ laten zien. Mooie recreatieve routes, verbluffende MTB-tracks en uitdagende racefietsroutes. De Fietsclub neemt je mee naar de meest bijzondere en soms zelfs nog onontdekte plekken die onze provincie te bieden heeft.
Twee seizoen van de serie zijn reeds uitgezonden op RTV Oost en Omroep MAX/NPO 2 heeft inmiddels de serie ook ontdekt en een aflevering uitgezonden.
Gevlucht naar.nl (Gelderland en Overijssel)
In het meerjarige programma Gevlucht naar Gelderland / Gevlucht naar Overijssel worden de positieve (succes)verhalen van vluchtelingen in Gelderland en Overijssel uitgelicht. Via de serie krijgen de vluchtelingen een gezicht en wordt de meerwaarde van hen aan onze samenleving uitgelicht. Ook kritische vragen en algemene onderwerpen met betrekking tot gezinshereniging en taal-, fiets- en zwemles komen hierbij aan bod.
Aansluitend op de serie in Overijssel was er ook een live-debat van RTV Oost waarin Overijssel laat weten hoe men tegen het opvangen van vluchtelingen aankijkt. Hiervan verzorgde André ook de presentatie.
Docu Phion: Hart & Ziel
Wat komt er bij kijken voordat Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, met zoveel musici op het podium een concert kan geven? Vol passie en toewijding vertellen de musici en medewerkers van Phion over hoe hun leven eruitziet en geven ze een kijkje achter de schermen. Van dagelijks repeteren en in conditie blijven tot de bloedstollende blind auditions als je als musicus toe wilt treden tot het orkest. En hoe is het om elke keer weer een topprestatie te leveren voor een volle concertzaal? En wat als de concertzaal ineens leeg blijft….?
De documentaire ‘Met Hart & Ziel’ legt het bloot en brengt de magische wereld van klassieke muziek tot leven.
Het mysterie van de IJsselkogge
Deze docu vertelt het verhaal van de gevonden IJsselkogge in de IJssel bij Hanzestad Kampen. Een schip dat gebruikt werd om goederen te vervoeren, in de tijd dat Kampen een belangrijk onderdeel was van het Hanzeverbond. Een samenwerkingsverband van handelaren en steden in Noordwest-Europa tijdens de middeleeuwen. In de documentaire zien we hoe de IJsselkogge in 2016, na 600 jaar, weer boven water komt.
Cotton&Blues
In deze docu onderzoekt André de speciale band tussen Enschede en Memphis. De band tussen beide steden ontstond tijdens de katoenindustrie, werd versterkt tijdens WO2 en kreeg nieuwe betekenis via het muziekfestival Heart&Soul. André haalde Fox News door met de burgemeester van Memphis via een proclamatie te regelen dat Memphis en Enschede hun band opnieuw bevestigen. Vanaf 2015 is 23 april partnershipday.
Wat bezielt je, Elkin!
In de portretreeks Wat bezielt je! gaat programmamaker André van der Zee op zoek naar mensen die om verschillende redenen uit hun vertrouwde wereld stappen om iets voor een ander te betekenen. In dit portret reist André mee met Elkin Coppoolse die naar Ethiopië gaat om een marathon te lopen. Zijn doel is om geld bij elkaar te rennen om de kinderen daar een toekomst te geven.
Duurzaam Dorp
In de serie ‘Duurzaam Dorp’ werd het meest duurzame dorp van Overijssel uitgekozen door het publiek en de vakjury (o.a. Ruud Lubbers en Wubbo Ockels). In een spannende finale-uitzending, die live werd uitgezonden op RTV Oost, werd bekend gemaakt welk dorp de hoofdprijs won van €200.000,-.
’t Natuurlijk Huus
In de serie ’t Natuurlijk Huus laat presentator (en programmamaker) André zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaam leven. Van racen in een speedboot op zonne-energie tot modeshows met brandnetelkleding.